Poštovani, tijekom pandemije COVID-19 dostupni smo na 095 857 8325 (Radio) i 099 600 2500 (Geo)

Razlike između TDMA i FDMA

TDMA i FDMA su različite metode za omogućivanjem pristupa većem broju korisnika u komunikacijske kanale. FDMA to radi tako što dijeli postojeći frekvencijski pojas u zasebne RF frekvencijske kanale. TDMA radi tako što dijeli svaki RF frekvencijski kanal  u nekoliko vremenskih odsječaka. Zapravo, TDMA  radi tako što koristi FDMA koji daje inicijalni niz RF frekvencijskih kanala, a zatim ih dalje dijeli u nekoliko vremenskih odsječaka.

Istina je da jedna od tih tehnologija metoda pristupa nije u principu bolja ili superiorna u odnosu na drugu, ali može imati izrazitih prednosti u praktičnom dijelu.

Minimiziranje gubitka frekvencija

Ako neka organizacija ili firma ima dozvolu za 12,5 kHz kanale, oni se mogu premjestiti na TDMA bazirane mreže bez gubitaka frekvencija i svaki kanal se može koristiti kao i prije bez ikakve promijene u dozvolama.Sa druge strane, prelaskom na FDMA baziranu mrežu koja koristi 6,25 kHz kanale, potrebna je ponovna konfiguracijai predati zahtjev za drugu dozvolu (licencu). Način na koji to radi je taj da su dodijeljeni novi 6,25 kHz kanali, svaki sa istom centralnom frekvencijom kao i na starim dozvolama. To ostavlja polu-kanale sa svake strane.

Na slici možemo vidjeti tri 12,5 kHz kanala, fA, fB, fC koji redom pripadaju korisnicima  A, B, C. Korisnici B i C prelaze na 6,25 kHz kanale i to nam daje još jedan dodatan kanal fX, ali nam ostavlja i polovični 6,25 kHz kanal između fA i fB koji se ne može koristiti. Sličan proces se događa kod prelaska sa 24 kHz na 12,5 kHz kanale.

Poboljšano trajanje baterije

Moderni radio uređaji mogu brzo uključivati i isključivati svoj odašiljač. TDMA radio uređaji koji koristi svoj vremenski odsječak 1 (timeslot)  kao signal nosilac poziva, može uključiti svoj odašiljač za svaki vremenski odsječak 1 i isključiti ga za svaki vremenski odsječak 2. To dramatično smanjuje energetsku potrošnju baterije, zato što je odašiljanje signala jedno od najčešćih stvari koje radio uređaj koristi i s time najviše troši bateriju uređaja. To ne samo da je dobro što se tiče ekoloških razloga zbog nepotrebnog rasipanja energije, nego daje i veću fleksibilnost u budućnosti jer će biti sve više korisnika koji će htjeti duže trajanje baterije za još veći promet podataka.

Lakoća prelaska

Lakše je prijeći sa analogne mreže na digitalnu ako je ta mreža bazirana na TDMA i podržava retrogradnu kompatibilnost sa sustavom. Postojeće 12,5 kHz antene i odašiljačka oprema mogu ostati nepromijenjene, zato što će TDMA kanali koristiti iste RF frekvencije kao i stara mreža.

Dodatne značajke

Prisutnost od dva vremenska odsječka u kanalu otvara mogućnost za dodatne značajke. Na primjer, drugi vremenski odsječak može sadržavati reverznu signalizaciju kanala (signalizacija na istome kanalu ali u drugome smjeru, od prijamne opreme prema odašiljačkoj). Reverzno signaliziranje kanala može se koristiti da „javi“ radiju koji odašilje signal da stane s odašiljanjem, zato što hitan poziv čeka, ili da ga informira o snazi signala pa da može uključivati i isključivati odašiljač u skladu s time.

Podatkovne aplikacije

Digitalna priroda DMR-a nam omogućuje da aplikacije, kao što su tekstualne poruke, GPS i telemetrija , budu lako instalirane na radio uređaje i sustave. Zbog toga što DMR standard također podržava odašiljanje IP podataka, to nam omogućuje laki razvoj standardnih aplikacija.

Drugi ključ stvaranja podatkovnih aplikacija implementacijom DMR-a je udvostručenje kapaciteta kanala. Potrebno je imati dodatni kapacitet za promet podataka kako bi zadržali postojeće glasovne usluge na istoj visini kvalitete. To može biti izrazito važno kod aplikacije kao što je lokacija vozila gdje sustav može generirati veliki broj poruka pri konstantnom ažuriranju.

Nedostaci TDMA

Sljedeći nedostaci posebno su usmjereni na two-slot TDMA:

  • Višestazne smetnje ili multipath interferencije mogu utjecati na kvalitetu poziva. Te interferencije se stvaraju na frekvenciji koja je direktno povezana sa dužinom vremenskog odsječka. TDMA nije u mogućnosti se nositi sa toliko multipath smetnji kao što se može nositi FDMA za isti osnovni dizajn prijamnika.

  • TDMA nije toliko spektralno učinkovit za izravni način rada (direct mode). U nekim slučajevima, radio uređaju mogu koristiti oba timeslota u izravnom modu rada.
  • Ne može imati dva poziva u direktnom modu na jednom RF kanalu zato što, kada bazna stanica ne pruža tempiranje, vrijeme ne može biti usklađeno između radio uređaja koji nisu na istom pozivu.
  • Potrebna je precizna sinkronizacija repetitora i mobilne postaje.

Najnovije vijesti i događanja

Hi-Target vRTK -  vizualni RTK prijamnik sa dvostrukom kamerom

Hi-Target vRTK - vizualni RTK prijamnik sa dvostrukom kamerom

Opremljen dvostrukom kamerom, vRTK je prvi Hi-Targetov lagani i
inovativni proizvod vizualnog RTK prijemnika, koji ne samo da omogućuje beskontaktno snimanje slika, probijajući objektivna ograničenja prethodnog rada, već također poboljšava brzinu iskolčenja s funkcijom za
Live View Stakeout. To uvelike poboljšava radnu učinkovitost za njegove korisnike.

HI-TARGET HTS-521L10 - NOVA TOTALNA MJERNA STANICA

HI-TARGET HTS-521L10 - NOVA TOTALNA MJERNA STANICA

Brže, dalje i jače.

Dalekometna totalna stanica sa HD zaslonom u boji.

 

Sena 50C - Motociklističke Bluetooth slušalice sa kamerom

Sena 50C - Motociklističke Bluetooth slušalice sa kamerom

Senina vrhunska serija 50 raste s dugo očekivanim komunikacijskim uređajem opremljenim kamerom, Sena 50C. 50C je prepun značajki, uključujući Seninu vrhunsku Mesh i Bluetooth komunikacijsku tehnologiju te mogućnost 4K kamere. Potpuno novi zvučnici i mikrofon SOUND BY Harman Kardon modela 50C donose profinjenu jasnoću zvuka u vašu vožnju...pripremite se za neusporedivo audio/video iskustvo. 

GeoDist® - nova generacija distomata od GeoFennela

GeoDist® - nova generacija distomata od GeoFennela

Mjerite udaljenosti, površine i volumene kao nikada prije.
Nova generacija GeoDist®-a kombinira vrhunsku preciznost i jednostavnu navigaciju za optimalne rezultate mjerenja. Doživite najveću točnost čak i za neizravna ili kutna mjerenja. Kristalno jasna vidljivost u najnepovoljnijim uvjetima. Razvijen s dokazanom kvalitetom geo-FENNEL-a za vaše individualne zahtjeve.

MOTOTRBO ION Pametni radio

MOTOTRBO ION Pametni radio

Vaše se poslovanje temelji na glasu i podacima. Ali ako vaši uređaji mogu pristupiti samo jednom, ne koristite sve mogućnosti koje su vam danas dostupne. MOTOTRBO Ion je naš prvi za poslovanje spreman komunikacijski uređaj s uvijek uključenim glasovnim i širokopojasnim podatkovnim mogućnostima.

 

GeoTape 2 in 1 - laserski mjerač udaljenosti s mjernom trakom

GeoTape 2 in 1 - laserski mjerač udaljenosti s mjernom trakom

Geotape 2 u 1 je novotarija na tržištu nikada prije viđena. Dolazi nam od cijenjene njemačke tvrtke Geo fennel. Ovaj mjerni uređaj je proizvod koji je ujedno klasični metar i digitalni distomat. Zbog čega je kao uređaj za jednostavno mjerenje još poželjniji radi povećane točnosti, za one trenutke kada se dvoumite koja je istinska mjera nečega.

Arhiva

Koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolje iskustvo na našim stranicama. Korištenjem naših stranica pristajete na korištenje kolačića. ×